17.5.2023. 10:17
0
Troje mrtvih u poplavama na sjeveru Italije
FOTO: RAI
Zvaničnici na sjeveru Italije upozorili su danas stanovnike da se evakuišu zbog mogućnosti da se rijeke zbog obilnih padavina ponovo izliju iz svojih korita nakon što su u poplavama život izgubile najmanje tri osobe, a domove napustilo oko 5.000 ljudi.

Gradonačelnik Cesene Enzo Lattuca objavio je video na svom Facebooku, u kome upozorava da bi zbog jakih kiša koje nastavljaju da padaju u regionu Emilia-Romagna mogla da se izlije rijeka Savia i njene pritoke.

On je pozvao stanovnike da se premjeste u gornje spratove kuća i izbjegavaju obale rijeka i najavio da će zatvoriti neke mostove i ulice zbog mulja koji su na njih nanijele poplave.

"Situacija bi ponovo mogla postati kritična. Ne smijemo ni na koji način da se opustimo", rekao je gradonačelnik.

Ministar zadužen za poslove civilne zaštite Nello Musumeci potvrdio je da su tri osobe izgubile život i da je oko 5.000 stanovnika evakuisano.

Zamjenik šefa agencije Titi Postiljone rekao je da su akcije spašavanja onih kojima je potrebna hitna evakuacija bile posebno teške jer su mnogi putevi bili poplavljeni.

On je ukazao da su poplavama pogođene četiri provincije u kojima je do nedavno bila dugotrajna suša.

Premijer Giorgia Meloni izjavila je da vlada prati situaciju i da je "spremna da interveniše".

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.