1.12.2023. 18:03
0
Malo je vjerovatno da će Amerikanci sletiti na Mjesec 2025. kao što su planirali
FOTO: unsplash
Ubrzani raspored, zajedno sa kašnjenjima u razvoju SpaceX-ovog slijetanja na Mjesec i novih svemirskih odijela Axiom, čine prvo slijetanje na Mjesec Artemis "malo vjerovatnim" 2025. godine, a na osnovu dosadašnjeg iskustva moglo bi se očekivati odlaganje do 2027. godine, saopćio je Vladin Ured za odgovornost u izvještaj objavljen u četvrtak.

"NASA i njeni izvođači su postigli napredak, uključujući završetak nekoliko važnih prekretnica, ali se i dalje suočavaju s višestrukim izazovima s razvojem sistema za slijetanje ljudi i svemirskih odijela", zaključila je agencija.

"Kao rezultat toga, GAO je otkrio da je malo vjerovatno da će do slijetanja na Mjesec s posadom Artemis III doći 2025.", piše cbsnews.com.

NASA pokušava da razvije svoj sistem slijetanja na Mjesec više od godinu dana brže od prosjeka za takve velike projekte. "Složenost ljudskih svemirskih letova sugerira da je nerealno očekivati da program završi razvoj više od godinu dana brže od prosjeka za velike projekte NASA-e", navodi se u izvještaju.

"GAO je otkrio da bi se misija Artemis III vjerovatno dogodila početkom 2027., ako bi razvoj trajao koliko je prosjek za velike projekte NASA-e."

Dok je kraj 2025. i dalje službeni cilj lansiranja Artemisa III, NASA je već ponovo procjenjivala raspored letova. Zvaničnici Agencije iznijeli su mogućnost "prenamjene" misije Artemis III ako se ispostavi da slijetanje na Mjesec nije izvodljivo u bliskom vremenskom periodu.

(Aldin B.)

mjesecNASA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.