27.4.2023. 3:00
0
Tehnički mandat Vlade FBiH - nedemokratski čin kojem su građani podređeni četiri i po godine: Šta će Christian Schmidt uraditi?
Iako su mnogi očekivali da će visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schmidt, iskoristiti Bonska ovlaštenja i nametnuti odluke koje će se odnositi na deblokadu formiranja Vlade Federacije BiH, to se jučer nije dogodilo.

To znači da je još uvijek neizvjesno kada će federalna vlada biti formirana - i pola godine nakon održanih izbora. Postojeća Vlada FBiH je u tehničkom mandatu - nedemokratskom činu kojem su građani podređeni već četiri i po godine.


Retrospektiva  

Iako su gotovo svi mediji objavili vijest da će Schmidt jučer do kraja dana ili večeri izaći i nametnuti odluke o deblokadi formiranja Vlade FBiH, to se nije dogodilo.  

Isti dan Schmidt je održao sastanak sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Izetbegović je nakon sastanka kazao kako "ne treba potcijeniti SDA", na pitanje novinara može li SDA formirati većinu. Također, istakao je da se nada da visoki predstavnik "neće napraviti nešto što će definitivno isfrustrirati Bošnjake"

Lider SDA kazao je kako je Schmidtu prenio da je SDA bila spremna ponuditi rješenje, ali da se Nikšić i Čović nisu odazvali sastanku. 

“Nismo spremni da se odluke svedu na većinu ruku u Predstavničkom domu. Ova situacija u kojoj se Lendo tretira da treba samo poslušati šta srpski i hrvatski predsjednik i potpredsjednik odluče, neće ići. Kazao sam da bi to definitivno ponizilo Bošnjake. Moraju svi imati šansu da predlažu”, rekao je Izetbegović nakon sastanka. 

Istakao je kako Schmidt nije nagovijestio šta planira uraditi, ali da je rekao da će sačekati Ustavnopravnu komisiju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da ponudi svoje rješenje. 

Podsjećamo, nekoliko dana ranije Schmidt se sastao i sa Nerminom Nikšićem, liderom SDP-a, Elmedinom Konakovićem, liderom NiP-a, a potom i sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH.  

Na taj način visoki predstavnik je jasno dao do znanja da nastavlja sa pregovorima koji bi trebali dovesti do deblokade i formiranja vlasti Federacije BiH, nakon što su izbori održani još prije prije šest mjeseci. 


Šta će Schmidt uraditi? 

Pitanje svih pitanja u ovom trenutku je - Šta će visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt uraditi? 

Pozivajući se na diplomatske izvore, mediji su objavili da će Schmidt proglasiti amandmane na Ustav Federacije BiH i da će prva odluka biti privremenog karaktera, jer će se odnositi na aktuelnu situaciju. 

Prvobitno se špekuliralo o rješenju 2:1, koje bi značilo da predsjednik i jedan potpredsjednik Federacije imenuju mandatara za sastav Vlade FBiH i tako nadglasaju drugog potpredsjednika, ali ta opcija navodno više nije u igri. Pronađeno je alternativno rješenje koje će biti privremenog karaktera. Osim toga, Schmidt će navodno ponuditi i rješenje koje je trajnog karektera i izravno se odnosi na formiranje Vlade FBiH nakon svih narednih izbora. Također, u medijima se navodi i treća odluka koja se odnosi na "preletače", odnosno prelaska zastupnika iz jedne stranke u drugu, a cilj je stati u kraj kupovini glasova u Parlamentu FBiH. Iako nije poznato kako bi Schmidt ovo mogao riješiti, jedna od opcija je oduzimanje mandata u tom slučaju, tačnije zastupniku koji promijeni "stranački dres" i dodijeljivanje drugom. Na taj način, mandat bi pripadao stranci, a ne zastupniku. 


"Možete je blokirati, imate stotinu načina"


Podsjećamo, SDA je uspjela osigurati većinu u Klubu Bošnjaka.

NES i Stranka za BiH potvrdile su dosadašnje špekulacije, izašle su sa zvaničnim saopćenjem gdje se navodi da neće podržati formiranje Vlade FBiH. 

"Parlamentarna većina za formiranje izvršne vlasti u Federaciji BiH, a koja bi se koristila kao alibi za nametanje kratkoročnih ustavnih rješenja, ne postoji"
, navele su ove stranke u zajedničkom saopćenju. 

Komentirajući zajedničko saopćenje pomenutih stranaka Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH za BHT1 kazao:

"Jedna natpolovična građanska većina u Bosni i Hercegovini ništa ne znači, možete je blokirati, imate stotinu načina. Žao mi je što su NES i Stranka za BiH stali na stranu takvog projekta koji jača tu neku etničku snagu da možete zaustaviti sve te procese u Bosni i Hercegovini ako skupite 13 od 23 ili čak 12 od 23 delegata u bilo kojem klubu naroda. Očekujem da se uključi međunarodna zajednica i da pokažu da principi koji vladaju u njihovim zemljama počnu i ovdje da vladaju."


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH? 

Iako još uvijek nije poznato kada će Schmidt nametnuti nove odluke, Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazao je u četvrtak sastanak, na kojem bi se trebao utvrditi termin i datum sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Na sjednici koja bi navodno, prema pisanjima medija, mogla biti održana u petak, trebalo bi se govoriti i o pitanju formiranja Vlade FBiH.


Brojne su kalkulacije o tome kako bi nova federalna vlada mogla izgledali, ali u ovom trenutku još uvijek je neizvjesno koje stranke će činiti novu Vladu FBiH. Jedno je sigurno - potrebno je uvidjeti šta će Schmidt uraditi. 

Vlada FBiH sa ili bez SDA, građanima je neupitna borba sa svakodnevnicom i svega ono što dolazi sutra. Borba za fotelje rezervisana je za političke stranke. 



Piše: Aldina Rovčanin 


 

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.