9.3.2024. 8:49
1
Unutarnje trzavice: Kriza u SDA Tuzlanskog Kantona
Stranka demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu prolazi kroz značajne unutrašnje poteškoće koje duboko utiču na njezinu stabilnost i demokratičnost.

Članstvo izražava sve veće nezadovoljstvo, a javno su istaknute ozbiljne nepravilnosti u okviru stranke.

Posljednji unutarstranački izbori na gradskom i kantonalnom nivou otkrili su da odnosi unutar stranke nisu ni blizu idealnih, uprkos naporima da se to prikaže drugačije u javnosti.

Povlačenje predsjednika Gradskog odbora SDA u Tuzli, Salka Zildžića, izazvalo je potrebu za novim izborima, a situacija se dodatno zakomplicirala odustajanjem protukandidatkinje Zumre Begić, koja je kasnije napustila stranku nakon 31 godine članstva.

Razlozi Begićeve odluke ukazuju na dublje probleme unutar stranke, uključujući nesuglasja s politikama koje stvaraju podjele te postavljanje lučnih interesa iznad interesa građana i stranke u cjelini. Njezina kritika dodatno je pojačana narušavanjem pravila izbornog postupka tijekom unutarstranačkih izbora za žene na gradskom i kantonalnom nivou.

Fizički sukobi unutar članstva, poput nedavnog obračuna u jednom ugostiteljskom objektu u Tuzli, ukazuju na uzavrelu atmosferu i rastuće tenzije unutar stranke. Ovo nije prvi put da su fizički sukobi obilježili događanja u SDA, što dodatno naglašava ozbiljnost situacije.

Bivši predsjednik kantonalne organizacije, Fahrudin Skopljak, ističe da je stranka opterećena različitim frakcijama, pri čemu interesni lobiji postaju sve agresivniji.

Skopljak upozorava da se stranka suočava s rizikom da granica dopuštenog ponašanja bude prijeđena, a mladi, obrazovani članovi koji se zalažu za opće dobro mogu biti ugroženi.

Situacija unutar SDA ostaje izuzetno neizvjesna, a sudeći prema najavama ispisnica nekoliko članova, odlasci iz stranke vjerojatno neće prestati. Budućnost stranke ovisi o tome kako će se lideri nositi s unutarnjim izazovima te hoće li prepoznati potrebu za radikalnim promjenama kako bi obnovili povjerenje članstva i sačuvali demokratske vrijednosti unutar stranke.

sdatuzla
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.